jueves, 16 de junio de 2011

1.- Explica en quina mesura el context sociopolític dels anys posteriors a la Guerra Civil fins als anys 70 condiciona la producció narrativa de l'època.



La pèrdua de la guerra va comportar l'extinció absoluta de les institucions republicanes i l'eliminació sistemàtica de tots els organismes culturals. Durant la postguerra la literatura catalana va sofrir repressió i censura per part del franquisme. Els escriptors es trobaren amb un panorama desolador i sense referents.

El panorama literari el podem dividir en 4 etapes: anys 40, va ser la postguerra més dura, pobresa i aïllament internacional; anys 50, suport dels EUA; anys 60, recuperació económica al País Valencià, Catalunya i les Illes; anys 70, es va donar una forta oposició al règim.

La producció narrativa que es produia presentava un panorama negatiu, responia als gèneres més tradicionals, desfasats de les técniques modernes. L'aïllament cultural fa que als 60 no entren les influències dels grans autors com Joyce, Proust o Kafka.

Els premis de Joanot Martorell començaren a impulsar la novel·la a finals dels 40. Nosaltres els valencians de Joan Fuster va donar un gran impuls als 60.

Els principals corrents de la novel·la de postguerra van ser la novela psicològica, el realisme objectivista i la novel·la existencialista.




Bibliogràfia
Valencià Literatura, Tarbaca Llibres
www.escriptors.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario